Ακίνητα: Κόκκινη γραμμή οι τιμές 2015

Ακίνητα: Κόκκινη γραμμή οι τιμές 2015

Την καλύτερη χρονιά στα ακίνητα από το 2008 αναμένουν οι εκτιμητές και μεσίτες, διαφέροντας στις εκτιμήσεις τους για την τάση που θα ακολουθήσει η αγορά. 
Κάποιοι αναμένουν σταθεροποίηση των τιμών οικιστικών ακινήτων στα περσινά επίπεδα το 2016 και άλλη αναμένουν ανάκαμψη στις τιμές που υποχωρούν την τελευταία επταετία. 
Σφυγμομέτρηση δέκα εκτιμητών και μεσιτών δείχνουν τη σχετική αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει στο εξωγενές και εγχώριο περιβάλλον και τις άγνωστες επιδράσεις των υπό εξέλιξη εκποιήσεων. 

Οι μισοί παράγοντες της αγοράς 5 αναμένουν σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων στα επίπεδα του 2015, τρεις προβλέπουν αύξηση ενώ δύο αναμένουν σταθεροποίηση με ενδεχόμενο αύξησης. 
Ο τομέας των ακινήτων καταγράφει βελτίωση μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, οι πωλήσεις ακινήτων παγκύπρια καταγράφουν αύξηση 28% το δίμηνο του 2016 φθάνοντας στα 828 τεμάχια από 646 πέρσι. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, η μείωση στις τιμές των ακινήτων επιβραδύνεται. 
Το τέταρτο τρίμηνο του 2015 η ετήσια μείωση στις τιμές κατοικιών ανήλθε στο 1,8% από 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Στις οικίες η μείωση ανέρχεται στο 1,4% και στα διαμερίσματα στο 2,8%. 
Οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές έπιασαν πάτο και δεν αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση το 2016. 
Ο εκτιμητής ακινήτων της Total Valuations Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει ότι σε καλές αστικές περιοχές των πόλεων δεν θα υπάρξει μείωση στις τιμές αλλά σταθεροποίηση σημειώνοντας ότι σε αγροτικές περιοχές και περίχωρα μπορεί να υπάρξει μείωση αλλά όχι σημαντική. 
Ο Γιώργος Μουσκίδης της FOX Smart Estate Agency και πρόεδρος του κυπριακού συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνει ότι υπάρχει μια ρευστή κατάσταση στην αγορά όσον αφορά τα θετικά και τα αρνητικά του τομέα ακινήτων. 
«Η πλάστιγγα γέρνει προς σταδιακή αυξητική τάση των πωλήσεων και οι πιέσεις είναι προς σταθεροποίηση των τιμών με μία μικρή αύξηση ενδεχομένως το 2016». 
O Ανδρέας Ανδρέου της APS Property, Ανδρέας Ανδρέου αναφέρει ότι οι αξίες τόσο των διαμερισμάτων όσο και των κατοικιών αναμένεται να έχουν αύξηση κατά το 2016 σε παγκύπρια κλίμακα εκτιμώντας ότι τα διαμερίσματα θα είναι σε καλύτερη μοίρα από τις κατοικίες. 
«Αναμένω πως η Λευκωσία και η Λάρνακα θα βιώσουν συγκριτικά μεγαλύτερες αυξήσεις με την Πάφο και τη Λεμεσό να ακολουθούν. Η Αμμόχωστος θα είναι μάλλον τελευταία επειδή είναι πολύ επιρρεπής σε εποχικότητα», σημειώνει. 
Ο Σολομών Κουρουκλίδης της Buy-Rent- Property στη Λεμεσό και πρώτος αντιπρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών σημειώνει ότι το γεγονός ότι βγήκαμε από το μνημόνιο ενθαρρύνει τους ξένους αλλά και ντόπιους επενδυτές. 
Ο Μαρίνος Κυναιγείρου της Marinos Kineyirou Estate Agencies και πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών σημειώνει ότι η σταθεροποίηση θα συνεχιστεί το 2016 χωρίς να αποκλείει αύξηση σε πλεονεκτικά και εμπορικά ακίνητα. 
Αύξηση μέχρι και 15% στις τιμές των ακινήτων αναμένει ο Ανδρέας Ανδρέου της Sabbianco. 
«Τους τρεις μήνες του έτους υπάρχει σταθεροποίηση με τάσεις ανόδου. Στις οικίες η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο 15% το 2016 ενώ στα διαμερίσματα είναι διαφορετική η κατάσταση καθώς δεν υπάρχουν αξιόλογα για πώληση». 
Ο Χαράλαμπος Πετρίδης της Landtourist Estates, αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων με τα καλά ακίνητα σε παραλιακές περιοχές να έχουν αύξηση ενώ αντίθετα στα κέντρα των πόλεων να σταθεροποιούνται. 
Πολλών ταχυτήτων ακίνητα αναμένει και ο Κούλλης Ταλατίνης της Rois Nicolaides Talattinis και πρόεδρος των εκτιμητών Κύπρου με αύξηση στα καλά ακίνητα και εντός παραλιακών περιοχών και μείωση στις περιφέρειες των πόλεων 
Ο εκτιμητής ακινήτων από την Πάφο Θωμάς Δημόπουλος της Axia Chartered Surveyors σημειώνει ότι το βασικό στοίχημα είναι η συμπεριφορά των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 
«Εάν υπάρξει θετική διάθεση από τις τράπεζες, η αγορά των ακινήτων θα ανακάμψει», σημειώνει. Συμπληρώνει ότι μέχρι το τέλος του 2016 όσοι θέλουν να αγοράσουν ακίνητα θα επωφεληθούν από τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών και του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών. 
O Φώτης Φωτίου της Photiou Estates από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου σημειώνει ότι η αγορά βελτιώνεται με την ανάπτυξη να αναμένεται κυρίως στην Πάφο και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. 
Της Γεωργίας Χαννή
More 
More details at the link