ΦΠΑ στα οικόπεδα / Inbusiness άρθρο

ΦΠΑ στα οικόπεδα / Inbusiness άρθρο

RICS: Αναταράξεις φέρνει στην αγορά ο ΦΠΑ στα οικόπεδα

RICS: Αναταράξεις φέρνει στην αγορά ο ΦΠΑ στα οικόπεδα

Κλυδωνισμούς εξαιτίας της επιβολής ΦΠΑ στα οικόπεδα, στην αγορά ακινήτων, η οποία παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από την κρίση, διαβλέπει ο πρόεδρος του ΔΣ του RICS Κύπρου, Θωμάς Δημόπουλος MRICS, τονίζοντας ότι η ψήφιση της προτεινόμενης νομοθεσίας αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των οικοπέδων ειδικά στις περιοχές μέτριας / χαμηλής ζήτησης.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναμένεται τελικά να οδηγηθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καθοριστεί η 2α Ιανουαρίου 2018 ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην αγορά να προσαρμοστεί στις επερχόμενες ρυθμίσεις.

Βέβαια, εξαιρούνται οι πρόνοιες αφορούν στην επιβολή ΦΠΑ στην ενοικίαση ακινήτων, οι οποίες αποφασίστηκε όπως τεθούν σε άμεση ισχύ με τη δημοσίευση του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αναγκαστική η πτώση της τιμής
«Νοουμένου ότι ο αγοραστής δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει ολόκληρο το ποσοστό της αύξησης, μέρος του επιπρόσθετου ΦΠΑ θα κληθεί να απορροφήσει ο πωλητής, ο οποίος θα αναγκαστεί να ρίξει την τιμή πώλησης», εξηγεί σχετικά ο πρόεδρος του ΔΣ του RICS Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος διερωτάται κατά πόσο, με την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο, ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης ή ο ιδιώτης θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μελλοντικά πίσω το επιπλέον ΦΠΑ από την αγορά γης, σημειώνοντας ότι το ιδανικό θα ήταν η φορολογία να επιβληθεί μόνο σε οικόπεδα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια όπως είχε αναφερθεί σε αρκετές διαβουλεύσεις με διάφορους φορείς.

Σε αυτή την περίπτωση, η συγκεκριμένη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να περάσει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα για την αγορά ακινήτων.

«Σε μία περίοδο που θέλουμε να ενισχύσουμε την αγορά ακινήτων, η συγκεκριμένη επιβολή φορολογίας απειλεί να αναιρέσει όλες τις προηγούμενες προσπάθειες (μείωση μεταβιβαστικών τελών, αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης κλπ)», σημειώνει ο Θωμάς Δημόπουλος, εκτιμώντας ότι περισσότερο θα επηρεαστούν οι περιοχές χαμηλής ζήτησης, στις οποίες μεγαλύτερο ποσοστό του ΦΠΑ αναμένεται να επωμιστεί ο πωλητής. Ενώ η νομοθεσία δεν έχει ακόμα πάρει το πράσινο φως της Ολομέλειας της Βουλής, για την πλήρη εφαρμογή της θα αποφασίσει ουσιαστικά η ίδια αγορά αφού αναλόγως περιοχής, θα καθορίζει το ποσοστό του επιπρόσθετου βάρους λόγω ΦΠΑ που θα επωμίζεται η κάθε πλευρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος το μέλος του ΔΣ του RICS Κύπρου, Άθως Τοφαρίδης MRICS εξηγεί ότι προκύπτουν και άλλοι εύλογοι προβληματισμοί όπως ότι «αδίκως θα επιβαρύνονται ΦΠΑ οικιστικά τεμάχια χωρίς πρόσβαση, ενώ ακόμη πιο πολύπλοκη θα γίνεται η διαδικασία μεταβίβασης νεόδμητων κατοικιών αφού αρχικά μεταβιβάζεται μερίδιο γης (θα εμπίπτει ΦΠΑ 19%;) και στη συνέχεια ως κατοικία με 5%».

Σύμφωνα με τον κ. Τοφαρίδη, «τα παραπάνω διαδικαστικά θέματα όπως και άλλα πολλά θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος και να επιλυθούν πριν την εφαρμογή της επικείμενης νομοθεσίας».

Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο υποβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η απόδοση ΦΠΑ στις περιπτώσεις πώλησης γης στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανείου ή/και αναγκαστικής μεταβίβασης προς το δανειστή ή πώλησης μέσω διαδικασίας διεξαγωγής δημόσιου πλειστηριασμού που διενεργείται από το δανειστή να πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης. 

Στις περιπτώσεις σύναψης νέων συμβάσεων θα επιβάλλεται ΦΠΑ στη μίσθωση/ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας για επιχειρηματικούς σκοπούς, παρέχοντας παράλληλα το δικαίωμα στον εκμισθωτή, εφόσον αυτός προβεί σε σχετική γνωστοποίηση στον Έφορο Φορολογίας, να επιλέγει τη μη επιβολή ΦΠΑ. 

Εξάλλου, δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στην πώληση μετοχών ή μεριδίων εταιρειών, στην περίπτωση που με την πώληση μεταβιβάζεται ακίνητο, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, η οποία ξεκάθαρα θα προορίζεται για την ανέγερση ενός ή περισσότερων κατασκευών.

Παράλληλα, με βάση τις τροποποιήσεις του ΥΠΟΙΚ, το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί με διάταγμά του να καθορίζει τα τεμάχια γης τα οποία θα εμπίπτουν στην κατηγορία της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, καθώς και το ακριβές σημείο που θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς εξακρίβωσης του χρόνου της μεταβίβασης.    

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Προϋπολογισμού, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της, αποφάσισε κατά πλειοψηφία του προέδρου και των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, το μέλος της βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.