Newsroom

Axia Valuers

Αμφισβητούν την αύξηση των ενοικίων

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αμφισβητούν τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Υπουργείο Εργασίας και που αφορούν τα ενοίκια των ακινήτων καθώς θεωρούν πως ναι μεν υπήρξε άνοδος των τιμών αλλά όχι στα επίπεδα του 30% με 40% όπως είναι τα ευρήματα της μελέτης. Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή εσωτερικών της Βουλής η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως κατά την περίοδο 2015 με 2018 παρουσιάστηκε αύξηση στα ενοίκια σε Λευκωσία και Λεμεσό της τάξεως του 33% και 40% αντιστοίχως με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξαγγέλλει νέα στεγαστική πολιτική από τον Μάιο.

«Παραπλανητικοί αριθμοί»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Μουσκίδη πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) η αύξηση στις τιμές των ενοικίων ήταν αναμενόμενη, όχι όμως όπως παρουσιάζεται. Συγκεκριμένα ο κ. Μουσκίδης αμφισβήτησε τον αριθμό του 30% με 40% στις αυξήσεις των ενοικίων όπως αυτός επισημάνθηκε πρόσφατα στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής. Όπως τόνισε, μια αύξηση υπάρχει η οποία κρίνεται ως φυσιολογική αφού τα προηγούμενα έτη λόγω και της οικονομικής κρίσης οι τιμές είχαν πέσει σημαντικά. «Επομένως, με τη βελτίωση της οικονομίας οι τιμές των ενοικίων ήταν αναμενόμενο πως θα αυξάνονταν. Από το 2008 μέχρι το 2015 ήταν περίοδος είτε μειώσεων είτε σταθεροποίησης και μεταγενέστερα υπάρχει κάποια άνοδος», επεσήμανε. Όμως, ανέφερε πως οι αριθμοί που παρουσιάζονται για αυξήσεις ενοικίων της τάξεως του 30% με 40% είναι λανθασμένοι και παραπλανητικοί. «Για να δούμε τις αυξήσεις των ενοικίων πρέπει να πιάσουμε τον μέσο όρο όλων την προηγούμενη χρονιά για μια συγκεκριμένη περίοδο και να τα συγκρίνουμε με τον μέσο όρο σήμερα».

«Προβληματική μελέτη»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του RICS Κύπρου και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Θωμάς Δημόπουλος μας ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί αναφορικά με τη συγκεκριμένη μελέτη αλλά και άλλες αντίστοιχες καθώς ελλοχεύει κίνδυνος δημιουργίας λάθος εντυπώσεων. «Το πρόβλημα με “μελέτες” αυτού του τύπου είναι πως δεν γνωρίζουμε τη βάση των δεδομένων και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία τους (δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας που συγκεντρώνονται τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις, ούτε οι λεπτομέρειες του κάθε μίσθιου – κάθε πότε ανανεώνεται, αν περιλαμβάνονται κοινόχρηστα, έπιπλα, άλλες διευκολύνσεις κτλ.)», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. Τον προβληματίζει επίσης το πολύ υψηλό ποσοστό που αναφέρεται στην μελέτη που το οποίο μπορεί να καταγράφει ποσοστιαία αύξηση αλλά δεν αναφέρεται η χρονική βάση επί της οποίας μετρήθηκε η αύξηση. Τονίζει επίσης πως είναι διαφορετικό να αναφέρουμε πως υπάρχει 40% αύξηση από το 2018 ή το 2017 και εντελώς διαφορετικό η αύξηση να καταγράφεται από το 2013 το οποίο είναι λογικότερο. «Το να απομονώνεται το ποσοστό μόνο του χωρίς να αναφέρεται η χρονική περίοδος επί της οποίας μετρήθηκε είναι καθαρά για δημιουργία εντυπώσεων και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική γνώση», υποδεικνύει. Αναφέρει ακόμη πως η χρονική περίοδος που δημοσιεύτηκε μέρος της μελέτης συμπίπτει χρονικά με την περίοδο όπου αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μηδενική αύξηση για τους θέσμιους ενοικιαστές το οποίο είναι το άλλο άκρο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Loading...