Newsroom

Axia Valuers

Οι φοιτητικές εστίες αλλάζουν τον οικοδομικό χάρτη

Παρατηρήσατε ποτέ που βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κατασκευαστικών γερανών στη Λευκωσία, η οποία δικαίως θεωρείται και η πρωτεύουσα της πανεπιστημιακής ανάπτυξης; Ένας τομέας που επωφελείται σημαντικά από την ανοδική πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, είναι αυτός της ανάπτυξης γης και των κατασκευών. Έστω κι αν η Κύπρος είναι μικρή χώρα και οι αποστάσεις κοντινές, η ζήτηση για στέγαση φοιτητών είναι διαρκής και αυξήθηκε ακόμα περισσότερα τα τελευταία χρόνια λόγω και του αυξημένου αριθμού φοιτητών από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία της KPMG Κύπρου, ο αριθμός των διαθέσιμων φοιτητικών δωματίων αυξήθηκε κατά 97% από το 2017 στο 2018 και για το 2019 αναμένεται επιπρόσθετη αύξηση 16% στο υφιστάμενο απόθεμα αδειοδοτημένων φοιτητικών εστιών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των δωματίων σε εστίες ήταν 960 το 2017, 1.894 το 2018 και μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να ανέλθουν σε 2.197.
Το 2018 ο αριθμός των σπουδαστών αυξήθηκε κατά 8.4%. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών βρίσκεται στη Λευκωσία, λόγω του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τις φοιτητικές εστίες. Σημαντικό αριθμό εστιών έχει και η Λάρνακα, προφανώς λόγω του πανεπιστημίου Uclan και η Λεμεσός λόγω του ΤΕΠΑΚ και όχι μόνο. Στην επαρχία Πάφου, φοιτητικές εστίες υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις ενώ όπως είναι αναμενόμενο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως τη διετία 2017-2018 εκδόθηκε σημαντικός αριθμός αδειών οικοδομής για φοιτητικές εστίες. Τον προηγούμενο χρόνο, το 2016, εκδόθηκε μόνο μία και αφορούσε έργο 1.468 τ.μ. αξίας ενός εκατομμυρίου. Αντίθετα, το 2017 στην κατηγορία «Συλλογικές κατοικίες» εκδόθηκαν 11 άδειες για έργα με συνολικό εμβαδό 28.983 τ.μ. και αξία 27.2 εκατ. ευρώ.
Το 2018 εκδόθηκαν 10 άδειες, για έργα με συνολικό εμβαδό 34.328 τ.μ. και αξία 31.6 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην αξία των έργων υπολογίζεται μόνο το κόστος κατασκευής και όχι η αξία της γης. Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, στην κατηγορία «Συλλογικές Κατοικίες» περιλαμβάνονται κι άλλων ειδών αναπτύξεις όπως για παράδειγμα οίκοι ευγηρίας αλλά τα τελευταία χρόνια ελάχιστες αιτήσεις υποβλήθηκαν. Πάντως, για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις για νέες φοιτητικές εστίες. Βέβαια, στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται κανονικά διαμερίσματα τα οποία όμως ενοικιάζονται κι αυτά από φοιτητές. Και πάλι, ειδικά στη Λευκωσία είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες πολυκατοικίες κτίζονται σε περιοχές κοντινές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έχοντας βέβαια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου που θα στεγάζει ένα φοιτητή κι όχι μόνιμα μία οικογένεια ή ένα εργαζόμενο. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως προκύπτουν και αρκετές περιπτώσεις οικιστικών μονάδων που μετατρέπονται σε φοιτητικές εστίες μετά την κατασκευή τους.
Διαβάστε το αρθρο εδώ
Loading...