Newsroom

Market News

Από τις 31 Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο Περί Ενοικιοστασίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020, ο οποίος σκοπό έχει να διευκολύνει ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν εντός του εν λόγω Νόμου να ανακτήσουν την κατοχή των ακινήτων τους για καθυστερημένα ενοίκια.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα Μαζικής Εκτίμησης εξασφαλίζει την ομοιομορφία, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της Γενικής Εκτίμησης για όλα τα ακίνητα ανεξαρτήτως ιδιοκτήτη, αναφέρει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ).

Μία από τις σημαντικές παραμέτρους ενός ακμάζοντος εκπαιδευτικού τομέα είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που δημιουργεί και για παρεμφερείς τομείς. Παρατηρήσατε για παράδειγμα πόσο καταστήματα γραφική ύλης, εκτυπώσεων, μπαράκια, καφέ καταστήματα τεχνολογίας λειτουργούν σε περιοχές που εδρεύουν πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είναι να προωθηθεί και ψηφιστεί το συντομότερο σε νόμο η πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της και αφορά την τροποποίηση του περί υποθηκεύσεως και μεταβιβάσεως ακινήτων νόμου.

Σταθερές παραμένουν οι αξίες των εμπορικών ακινήτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρά τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους. Αυτό κατέδειξαν οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του Global Commercial Property Monitor του RICS, τον κυριότερο παγκόσμιο δείκτη για εμπορικά και επενδυτικά ακίνητα. Οι ισχυρότερες αυξητικές τάσεις σε απόλυτες τιμές, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη.

References to Press

Σε δηλώσεις του στη «Σ» επί του θέματος, ο Πρόεδρος του RICS Κύπρου, Διευθύνων Σύμβουλος της AXIA Chartered Surveyors και ακαδημαϊκός, Θωμάς Δημόπουλος, σχολίασε πως μετά τα γεγονότα του 2013, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος που είναι άρρηκτα συνδεμένος με την οικονομία των ακινήτων αναδιοργανώθηκε.

Φυσιολογική εξέλιξη βλέπουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων την ανοδική πορεία στις τιμές τους καθώς με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και την εμπειρία που έχουμε τα ακίνητα ακολουθούν μια κυκλική διακύμανση με ανόδους και καθόδους κάτι που αντανακλάται και στα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα και δείκτες.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αμφισβητούν τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Υπουργείο Εργασίας και που αφορούν τα ενοίκια των ακινήτων καθώς θεωρούν πως ναι μεν υπήρξε άνοδος των τιμών αλλά όχι στα επίπεδα του 30% με 40% όπως είναι τα ευρήματα της μελέτης. Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή εσωτερικών της Βουλής η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως κατά την περίοδο 2015 με 2018 παρουσιάστηκε αύξηση στα ενοίκια σε Λευκωσία και Λεμεσό της τάξεως του 33% και 40% αντιστοίχως με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξαγγέλλει νέα στεγαστική πολιτική από τον Μάιο. 

Σε εξωτερικές εκτιμήσεις θα προβαίνουν οι ειδικοί που θα αναλάβουν τις εκτιμήσεις της αξίας των κατοικιών που αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο «Εστία», αναφέρει στο Insider ο πρόεδρος του RICS Κύπρου Θωμάς Δημόπουλος ο οποίος δεν θεωρεί πως θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα όσο αφορά τις τελικές εκτιμήσεις. Κάτι τέτοιο όπως σημειώνει ο κ. Δημόπουλος εμπίπτει στα διεθνή πρότυπα και ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των γραφείων στην Κύπρο.

Στο νέο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αδειοδότηση πολυόροφων κτηρίων όπως και στην επίδραση του φαινομένου αυτού στις πόλεις και κυρίως στην Λεμεσό, αναφέρεται σε συνέντευξη του στο InBusinesNews, ο Πρόεδρος του ΔΣ του RICS Κύπρου, Θωμάς Δημόπουλος.

Rents in Limassol have gone up by around 25 per cent in under two years, way higher than other city in Cyprus and leaving ordinary Limassolians increasingly priced out of the market.

Useful Info

The effects of the COVID - 19 Virus will affect the work carried out by RICS Regulated Members* in a variety of ways, with varying impacts. The exact consequences of the COVID -19 outbreak are unknown but inspecting property may be difficult either through their Firm’s own internal procedures, Government imposed restrictions or unwillingness of occupants to grant access. Access to evidential data such as comparables may also be less freely available.

At the end of November RICS issued a revised edition of the Global Red Book. This supersedes the RICS Valuation – Global Standards 2017 and therefore becomes the authoritative set of standards for all RICS Valuers. The new standards become effective from Friday 31 January 2020. We review the new edition and offer our comments and observations on the implications of the changes for RICS valuers.

The Department of Lands and Surveys target is the elimination of time-consuming bureaucratic procedures in the acceptance of applications and the ease of access into the richness of its data.

Publications

A Proposal of a Mass Appraisal System in Greece with CAMA System: Evaluating GWR and MRA techniques in Thessaloniki Municipality
Keywords:
Property Market Value; Multiple Regression Analysis; Ordinary Least Squares; Geographically Weighted Regression; Geographic Information Systems; Mass Appraisals; Property Taxation

Loading...