Newsroom

Market News

Το αυτοματοποιημένο σύστημα Μαζικής Εκτίμησης εξασφαλίζει την ομοιομορφία, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της Γενικής Εκτίμησης για όλα τα ακίνητα ανεξαρτήτως ιδιοκτήτη, αναφέρει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ).

Μία από τις σημαντικές παραμέτρους ενός ακμάζοντος εκπαιδευτικού τομέα είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που δημιουργεί και για παρεμφερείς τομείς. Παρατηρήσατε για παράδειγμα πόσο καταστήματα γραφική ύλης, εκτυπώσεων, μπαράκια, καφέ καταστήματα τεχνολογίας λειτουργούν σε περιοχές που εδρεύουν πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είναι να προωθηθεί και ψηφιστεί το συντομότερο σε νόμο η πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της και αφορά την τροποποίηση του περί υποθηκεύσεως και μεταβιβάσεως ακινήτων νόμου.

Σταθερές παραμένουν οι αξίες των εμπορικών ακινήτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρά τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους. Αυτό κατέδειξαν οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του Global Commercial Property Monitor του RICS, τον κυριότερο παγκόσμιο δείκτη για εμπορικά και επενδυτικά ακίνητα. Οι ισχυρότερες αυξητικές τάσεις σε απόλυτες τιμές, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ευρώπη.

References to Press

Φυσιολογική εξέλιξη βλέπουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων την ανοδική πορεία στις τιμές τους καθώς με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και την εμπειρία που έχουμε τα ακίνητα ακολουθούν μια κυκλική διακύμανση με ανόδους και καθόδους κάτι που αντανακλάται και στα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα και δείκτες.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αμφισβητούν τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Υπουργείο Εργασίας και που αφορούν τα ενοίκια των ακινήτων καθώς θεωρούν πως ναι μεν υπήρξε άνοδος των τιμών αλλά όχι στα επίπεδα του 30% με 40% όπως είναι τα ευρήματα της μελέτης. Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή εσωτερικών της Βουλής η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε πως κατά την περίοδο 2015 με 2018 παρουσιάστηκε αύξηση στα ενοίκια σε Λευκωσία και Λεμεσό της τάξεως του 33% και 40% αντιστοίχως με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξαγγέλλει νέα στεγαστική πολιτική από τον Μάιο. 

Σε εξωτερικές εκτιμήσεις θα προβαίνουν οι ειδικοί που θα αναλάβουν τις εκτιμήσεις της αξίας των κατοικιών που αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο «Εστία», αναφέρει στο Insider ο πρόεδρος του RICS Κύπρου Θωμάς Δημόπουλος ο οποίος δεν θεωρεί πως θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα όσο αφορά τις τελικές εκτιμήσεις. Κάτι τέτοιο όπως σημειώνει ο κ. Δημόπουλος εμπίπτει στα διεθνή πρότυπα και ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των γραφείων στην Κύπρο.

Στο νέο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αδειοδότηση πολυόροφων κτηρίων όπως και στην επίδραση του φαινομένου αυτού στις πόλεις και κυρίως στην Λεμεσό, αναφέρεται σε συνέντευξη του στο InBusinesNews, ο Πρόεδρος του ΔΣ του RICS Κύπρου, Θωμάς Δημόπουλος.

Rents in Limassol have gone up by around 25 per cent in under two years, way higher than other city in Cyprus and leaving ordinary Limassolians increasingly priced out of the market.

Συνέχιση της σταθερής ανάκαμψης και ήπια αύξηση των τιμών αναμένουν για τα ακίνητα την επόμενη χρονιά οι παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση θα συνεχιστεί το 2018 τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους αγοραστές.

Useful Info

The Department of Lands and Surveys target is the elimination of time-consuming bureaucratic procedures in the acceptance of applications and the ease of access into the richness of its data.

Publications

A Proposal of a Mass Appraisal System in Greece with CAMA System: Evaluating GWR and MRA techniques in Thessaloniki Municipality
Keywords:
Property Market Value; Multiple Regression Analysis; Ordinary Least Squares; Geographically Weighted Regression; Geographic Information Systems; Mass Appraisals; Property Taxation

Loading...